Kig efter dette, når du køber nyt strygejern
Du bør altid kigge efter auto-sluk funktionen, når du finder dit nye strygejern. Men i dag er det heller ikke helt dårligt at have et meget energibesparende strygejern. Det er både godt for miljøet og din økonomi. Du kan også kigge efter funktioner som ”stødfanger” og ”afkalknings system”. Funktionerne siger lidt sig selv, og det er nemt at finde ud af, hvilke funktioner dit strygejern har, når du køber det online. Når du køber dit nye strygejern, bør du have følgende 3 ting for øje:
Prisen på strygejernet:
Du kan godt få billige strygejern. De er gode til et lille behov og dig, der måske ikke stryger så ofte. Et godt strygejern koster derimod penge. Ofte koster et godt strygejern mellem 500-1500 kr. Dette strygejern vil holde længe, men derfor kan et strygejern til 2-300 kr. alligevel godt være det rette for dig.
De forskellige mærker:
Her har du mulighed for at købe strygejern fra anerkendte mærker som HBO, Philips, Tefal og Braun. Du kan også finde mindre mærker som Russell Hobbs, Esperanza eller Emerio. Disse strygejern kommer ofte til en meget lavere pris. Husk at prisen følger med kvaliteten – men du kan stadig godt lave et kup!
Overvej dampstrygejernet: Med andre ord, bør du gå efter et dampstrygejern. De fleste og de bedste strygejern kommer med et stort vandreservoir, som er beregnet til damp. Dampen gør, at du nemt kan rette folder og krøller ud af tøjet. Den konstante dampmængde skal gerne ligge tæt på 100g/min for den optimale effekt. Du kan også finde et strygejern med autosluk.
Det er smart, hvis du glemmer at slukke strygejernet ved et uheld.
Bestem hvilke funktioner dit strygejern skal have ud fra dit behov
Du har fået 3 ting, du skal overveje, når du køber et strygejern. Her får du 3 funktioner, du bør overveje. Det gør det nemmere at finde hoved og hale i, hvilket strygejern der egentlig er det bedste, når du står og skal købe et.
-
Har strygejernet en ledning? Hvis ja, hvor lang skal ledningen så være? Vil du måske hellere have et ledningsfrit strygejern? I så fald, skal du gøre op med dig selv, hvor lang brugstid du har behov for, inden strygejernet skal oplades igen.
-
Antallet af Watt er ikke en direkte indikator på, om strygejernet er godt. Det er et pejlemærke, som viser, hvor hurtigt det bliver varmt og jernets effekt.
-
Hvor kraftfuld en dampfunktion vil du have? Som nævnt anbefales omkring 100g/min.
-
Hvor meget vand skal vandbeholderen kunne indeholde?
Det vigtigste er, at du kortlægger dit behov. Hvis du stryger meget, så har du brug for et strygejern med en stor vandbeholder og en kraftfuld dampfunktion. Stryger du sjældent, så har du næppe behov for en masse funktioner.
Rengøring og afkalkning af dit strygejern
Du vil selvfølgelig gerne undgå grimme kalkpletter på dit tøj, når du stryger det. Vandtanken og dampkanalerne kalkes nemt til. Heldigvis kan de nemt afkalkes. Derfor kan du følge denne trin-for-trin guide til afkalkning og rengøring af dit strygejern. Tjek i varebeskrivelsen, om denne metode passer til lige netop dit strygejern.
-
Husholdningseddike og vand blandes i forholdet 1:9. Blandingen hældes i strygejernets vandtank.
-
Åbn et vindue, så kondensvandet kan slippe ud.
-
Strygejernet tændes og stilles lodret, indtil vandtanken er tom. Dette gentages to gange.
-
Du kan lade eddike-blandingen stå lidt, for at afkalkningen virker grundigere.
-
Udskift eddike-vandet med normalt vand. Gentag punkt to et par gange mere.
-
Husk at lukke lidt damp ud, inden du stryger igen. Så undgår du rester af den løse kalk på dit tøj.
Er lugten af eddike for meget? Så tilføj en dråbe af noget duft, som f.eks. lavendel, til blandingen imens vandet dampes under 5. punkt.
Gode råd når du skal købe strygejern
Det er både din og vores interesse, at du finder et strygejern, der passer godt til dig. Derfor har vi herunder samlet en række gode råd, som helt sikkert vil kunne hjælpe dig på vej, når du skal købe strygejern.
-
Ledningen: ledningen til strygejernet skal helst være minimum to meter lang, så du har maksimal frihed, når du skal stryge. Et alternativ er også at vælge en af de ledningsfrie strygejern.
-
Find et strygejern med en termostat, der er nem at justere og nem at læse.
-
Strygejernet skal have en vis vægt, for at det ligger godt i hånden.
-
Der skal ikke være begrænsninger for, hvilken type vand du kan bruge i strygejernet. Selv hårdt vand med højt kalkindhold skal kunne bruges.
-
Strygejernet skal have muligheder for både dampskud og regulerbar damp.
God som gaveide
Vi kan vist alle sammen blive enige om, at strygning ikke er verdens mest spændende aktivitet. Men ændrer ikke på, at det alligevel skal gøres i ny og næ. Det er også det bedste argument for at købe et godt strygejern – så kan du blive færdig med strygningen hurtigst muligt.
Rent faktisk egner et strygejern sig også rigtig godt som en gaveide – både til mænd og til kvinder. Hvis du giver din mand et strygejern, er det et godt signal til ham om, at han godt selv kan begynde at stryge sit tøj. Giver du din kone et strygejern, er det igen et hint til hende, om hun ikke gider stryge noget af dit tøj også, når hun nu har fået sådan en fin gave.
Optimér din strygning med disse råd
For at lette din strygning mest muligt, har vi herunder samlet en række råd, som du kan bruge, når du skal stryge. Ved at følge disse simple og enkle råd, kommer du så smertefrit som muligt igennem din strygning.
-
Indstil altid strygebrættet, så det passer til din højde. Du skal ikke bukke dig forover eller ned i knæ, når du stryger. Det bliver arbejdet hårdt af.
-
Hæng altid dit nystrøgede tøj op, når du har strøget det. Så kan tøjet hænge og dampe af i ro og mag, hvilket gør tøjet både blødere og glattere.
-
Stryg altid dit tøj efter anvisningerne: hvis du ikke følger anvisningerne, risikerer du i værste fald at ødelægge tøjet. I bedste fald kommer strygningen til at gå endnu hurtigere, når du har fundet de rigtige indstillinger.
-
Lad strygejernet opnå sin varme, før du går i gang med strygningen. Så bliver arbejdet meget nemmere. Hvis du har mere tøj, der skal stryges, kan du med fordel gå i gang med dét, der kræver mindst varme først. Så når strygejernet at blive helt varmt