Værd at vide inden du køber ny ovn
Mange danskere tror fejlagtigt, at en ovn og et komfur er det samme. Det er det slet ikke. Et komfur er såmænd bare et udtryk for en ovn, hvor der er installeret en kogezone ovenpå. Du kan sagtens købe en ovn uden at købe kogezonen også. Det kan der være mange gode grunde til: for eksempel kan det være en fordel at få sin ovn indbygget et sted, hvor der ikke er plads til kogeplader, så du kan have ovnen højere oppe og holde bedre øje med maden. Som en hjælp har vi samlet en masse nyttig info om ovne til dig her, så kan du blandt andet blive klogere på pyrolyse, katalytisk selvrens, ovnkapacitet og alt det andet.
Indbygningsovne
Fordelen ved købe en ovn, som skal indbygges i dit køkken er åbenlys. Først og fremmest så står det dig frit for at placere ovnen i øjenhøjde, hvilket vil sige, at det er væsentligt mere behageligt at arbejde med madvarer ind og ud af ovnen. Derudover bliver det også lettere at holde øje med maden. Sidst, men ikke mindst, ser det utrolig flot ud at have ovnen placeret i midt i køkkenet frem for under kogezonen, som ellers er normalt.
Kombiovn
Du kan vælge at få installeret en kombiovn i dit køkken. En kombiovn kan også bygges ind i køkkenet, så længe dimensionerne matcher hinanden. Hvis du køber en kombiovn, slipper du for at skulle have flere ovne i dit hjem. Definitionen på en kombiovn er nemlig, at den kombinerer flere madlavningstyper i én ovn: mikrobølger, grillfunktion, dampfunktion, opvarmningsfunktion, hold-varm-funktion og så videre. Har du en kombiovn, mangler du ikke noget, når det kommer til ovnfunktioner. Se vores kategori med kombiovne.
Tænk på energiklassen
En ovn er en af de hvidevarer i dit hjem, der bruger allermest energi. Det skyldes, at det kræver ekstremt meget energi at udvikle varme, og det er jo som bekendt dét, ovne er bedst til. Derfor skal du grundigt overveje, hvor meget energiklasse betyder for dig. Vælger du en ovn med en dårlig energiklasse, kan ovnen komme til at blive dyr på længere sigt i el. Vælger du tværtimod en god energiklasse, er det ret sandsynligt, at ovnen bliver dyrere til at starte med, men derefter billigere efter en årrække. Energiklasserne for de fleste hvidevarer, ovne inklusive, strækker sig fra G til A+++. En ovn i energiklasse G bruger over tre gange så meget energi, som en ovn i klasse A. For en almindelig gennemsnitsfamilie svarer det til et sted mellem 300 og 400 kroner om året.
Alle de smarte funktioner
Ovne er i dag avancerede stykker teknologi, som kan fås med mange smarte og usmarte funktioner. Du skal gøre op med dig selv, om det er funktioner, du får glæde af, eller om det er spild af penge. Herunder gennemgår vi nogle af de funktioner, som din nye ovn kunne tænkes at have:
- katalytisk selvrens: har din ovn denne funktion, så vil den nedbryde fedt og stænk med det samme, ovnen er over 200 grader varm. Så slipper du for selv at skulle rengøre din ovn
- pyrolyse: en ovn med pyroluse er i stand til at rengøre sig selv utrolig effektivt. Det handler i bund og grund om, at din ovn bliver varmet op til ekstremt høje varmegrader i en periode på omkring to timer, hvor alle madrester, fedt, stænk og så videre bliver omdannet til aske og nemt kan fejes ud.
- børnesikring: mangler forældre ynder at have en ovn, som børnene ikke kan komme til skade på. Med børnesikring bliver det ualmindelig svært for de mindste at åbne ovnen
- elektronisk termometer: så kan du selv justere din ovn ved hjælp af et digitalt display, hvilket sikrer en utrolig nøjagtig temperatur i din ovn
- indbygget stegetermometer: ovnen kan selv regne ud, hvor lang tid dit kød skal have for at blive perfekt mørt og rødt
- katalysator: en ovn med katalysator er med til at reducere lugtgener som følge af madlavningen
Din ovns kapacitet
Slutteligt er det en god ide at overveje, hvor meget plads du har brug for i din ovn. Ikke alle ovne er samme størrelse, så der kan være fordele ved at vælge en stor eller lille ovn afhængig af, hvor mange I er. Vælger du en ovn, som typisk er for stor til dit behov, så ender du med at spilde penge, når du køber ovnen, og når du skal opvarme ovnen. Vælger du til gengæld en ovn, der er for lille, vil varmen fordele sig dårligt, og din mad vil typisk ikke blive tilberedt ensartet.