Køkkengrejet er forskellen på god og dårlig madlavning
Hvis du vil noget med madlavning, er du nødt til at have udstyret i orden. Med det rette køkkengrej kan du ændre din oplevelse i køkkenet fra middelmådig til fantastisk, fordi det pludselig kun er din fantasi – og ikke dit værktøj – der sætter grænser for, hvad du kan opnå.
Køkkengrejet er dit værktøj i køkkenet
Hvis du spørger en håndværker, vil han sige, at lige dele talent og godt værktøj er den bedste kombination, hvis resultatet skal være perfekt hver gang. Sådan fungerer det også i et køkken, hvor dit køkkengrej er din adgangsbillet til skønne måltider og desserter, der sender din familie, dine venner og dine gæster i den syvende himmel. Hvis der er noget, en kok kan fortælle dig, så er det, at du aldrig skal gå ned på udstyr, når du befinder dig i et køkken.
Udstyr i alle størrelser
Når du først fordyber dig i køkkengrejets fortryllende verden, vil du formentlig blive overrasket over, hvad der findes udstyr til i et køkken. Der findes selvfølgelig de gamle kendinge, der bør være fast inventar i enhver amatørkoks arsenal. Det gælder pander, gryder, skeer, brødristere, trykkogere, bagepapir og alt det andet, de fleste har. Men der findes også mere eksotiske ting, der kan gøre din hverdag meget nemmere. Det kunne for eksempel være en stavblender, der gør det let for dig at lave en lækker rodfrugtssuppe, der passer perfekt til de kolde årstider.
Overvej hvilken kvalitet du vil have
Køkkengrej er et bredt begreb, men fælles for alt, hvad der ligger i kategorien, er, at kvaliteten varierer. Du er nødt til at finde ud af med dig selv, om du vil have køkkengrej, der kun holder til næste år, eller om du vil have udstyr, du kan give videre til dine børnebørn. Det er vigtigt at holde for øje, når du køber ting som knive og andre typer udstyr, der typisk har længere levetid. Ved kun at gå efter kvalitetsprodukter, er du sikret køkkengrej, der både holder og virker. Og når vi taler køkkengrej, så det kan sagtens betale sig at kigge lidt omkring. Du vil garanteret falde over udstyr, du ikke vidste, du ikke kunne leve uden.
Køkkenudstyr hæver niveauet!
Selvfølgelig så kan man opnå at få bikset et måltid sammen med de mest basale ting såsom skærebræt, knive og gryder, men det er ikke helt det samme som et lækkert og overdådigt måltid, hvor der virkelig er lagt tid og kræfter i tilberedningen. Vil du gerne lige tage den et niveau højere op, så læs med i denne artikel, hvor du vil få gode råd til køkkengrej, der kan opløfte din madlavningsoplevelse.
For det første, så skal det understreges, at det ikke gælder om at finde det billigste af det billigste, når det gælder køkkengrej. Sørg for at købe noget af god kvalitet, da resultatet ofte bliver derefter og dermed også oplevelsen af at stå og arbejde med køkkengrejet.
Tænk på køkkengrej som dit værktøj i køkkenet – det skal bare fungere perfekt hver eneste gang, og så må det gerne kunne holde i mange år, hvilket meget kvalitets køkkengrej kan, hvis man passer på det. Her tænkes der blandt andet på, at du skal være opmærksom på, at langt fra alt køkkengrej kan tåle at gå i opvaskemaskinen. Enkelte ting af plastik kan blive trætte og flække, ligesom en den pander kan få ødelagt sin nonslip belægning, hvis du giver dem en tur i opvaskemaskinen.
Pæn anretning af fjerkræ
Har du prøvet at stå med en kylling og forsøgt at skille den ad og anrette den pænt? Det kan være noget af et projekt. Hertil kan du med fordel anskaffe dig en
saks beregnet til fjerkræ. Denne vil gøre arbejdet meget lettere, og din anretning vil blive meget flottere. En stor del af madoplevelsen fås gennem øjnene, så det er faktisk ikke helt lige meget, hvordan maden præsenteres.
Mad lavet fra bunden af med friske råvarer
Vil du gerne have lidt ekstra smag i osten til dine retter – og spare penge på ikke at købe de færdigrevet poser med mozerella, så kan du købe et rivejern, der er specielt designet til at rive ost. Ost mister nemlig gerne noget af sin smag, når det er revet fra producentens side af, så dette er en mulighed for at kredse lidt ekstra om råvarerne.
En anden måde at udnytte friske råvarer på, er ved at anskaffe dig en citronpresser. Tag eksempelvis en glaskaraffel, hæld koldt vand i, lidt sukker og friskpresset citron – og selvfølgelig en synge isterninger i. Så har du den perfekte lille læskedrik til gæsterne på den varme sommerdag, mens du står i køkkenet og gør maden færdig- og så kan den drikkes af både store og små. Sikke en dejlig forfriskning!
Vil du gerne lave din helt egen pasta fra bunden af, så kan du gøre det ved hjælp af noget udstyr, du kan købe til en køkkenmaskine. Har du ikke en køkkenmaskine, så kan du i stedet anskaffe dig en pasta slicer. Det er en beholder med et håndtag på, som du drejer på for at få pastastrimlerne til at blive presset ud. Den er meget simpel at bruge.
Når pastastrimlerne er presset ud, så får du brug for et pastastativ, hvor pastaerne skal hænge til tørre. Hjemmelavet, frisk pasta giver en helt anden smagsoplevelse end den færdigproducerede pasta, som du kan købe i supermarkederne.
Du kan også lave din helt egen rullepølse. Dette vil være en storfavorit til julefrokosten. En hjemmelavet rullepølse har mere smag og så kan du krydrer den lige præcis efter dine egne ønsker. For at lave din egen rullepølse, skal du bruge en rullepølse presser.
Ekstra luksus i køkkenet
Vil du gerne have lidt luksus i køkkenet, så kan du anskaffe dig en æbleskræller. Det er simpelthen noget køkkengrej, der skræller æblet for dig. Derved slipper du for selv at bruge en masse tid på det og få klistrede fingre.
Den pæne og hygiejniske præsentation af maden
Skal du servere brunch til en særlig anledning eller bare til den sædvanlige søndagsbrunch i familien, så har i sikkert ost på bordet ligesom så mange andre. Rigtig mange hænder kommer til at røre ved osten for at skære den. Vil du gerne højne hygiejnen og samtidig gøre præsentationen af osten flottere og mere professionel, så kan du med fordel vælge at anrette den i en osterondel. Derved undgår du, at osten skal gå fra hånd til hånd. Man drejer simpelthen bare på osteskæreren og tager det øverste stykke af – super nemt!
Den professionelle kok med gasbrænder
Skal du lave lidt fancy mad, så kan du få brug for en
gasbrænder. Sådan en er egentlig ikke så dyr – den koster typisk mellem 200 og 250 kr. men når du bruger en gasbrænder i køkkenet, så virker det virkelig til, at du har gang i avanceret og lækker mad.
Opbevaring af madrester i køleskabet
Husk også at have et godt lager af forskellige
opbevaringsbøtter, så du kan opbevare dine madrester på hygiejnisk vis i køleskabet.