Hvilken knivsliber skal du vælge?
Du ved sikkert, at du skal kunne slibe din kniv? Men ved du også, hvad du skal kigge efter, når du køber din nye knivsliber? Hvis ikke, kan du læse guiden herunder. Først og fremmest bør du vælge knivsliber baseret på:
Du kan slibe din kniv på flere forskellige måder. Enten kan du bruge en manuel metode, som er en knivsliber i form af en slibetang eller en slibesten. Du kan også bruge en elektronisk knivsliber. Når du bruger slibestangen og slibestenen, er det vigtigt, at du kender til teknikken. Det betyder, at du skal slibe knivene i den rette vinket. Ellers bliver skæret i kødet ikke godt.
Vælger du derimod en elektrisk knivsliber, skal du ikke gøre det store selv. Sæt dig ind i brugsanvisningen, da det godt kan være lidt svært i starten. De fleste elektroniske knivslibere kommer med 2-3 niveauer til slibning. Det betyder, at du både kan slibe, finpudse og polere dine knive.
En god knivsliber behøver ikke at koste hele din opsparing. Dog koster knivslibere af god kvalitet ofte en del. Derfor er det vigtigt, at du overvejer, hvor øm du er omkring dine knive. Har du f.eks. dyre knive, så er du måske mere villigt til også at betale lidt ekstra for en knivsliber? Ofte kan du købe knivslibere af samme mærke som dine køkkenknive. Det gælder f.eks. Global, OBH og Fiskars knivslibere.
-
Niveauer og indstillinger
Når du køber en elektronisk knivsliber, kommer den ofte med 2 eller 3 indstillinger. Det kaldes også niveauer eller faser. Det betyder, at knivsliberen tager sig af kniven på flere måder ved både at slibe, finpudse og polere den. Her får din køkkenkniv en komplet behandling, som gør, at den er skarp længe.
Nogle elektroniske knivslibere larmer mere end andre. Det er en smagssag, men husk på, at det kun tager et par minutter at slibe kniven. Støjen er ikke vedvarende.
De fleste knivslibere er lette at bruge. Læs manualen først, så du foretager slibningen korrekt. Ellers er det bare at komme i gang med at slibe dine knive, så de kan holde længere!
Hvordan bruger du en elektrisk knivsliber?
Du har valgt at købe en elektrisk knivsliber. Nu skal du også bruge den. Her får du en guide til at benytte maskinen:
-
Trin: Placér din kniv i blad-åbningen. Tryk kniven helt ned.
-
Trin: Vinklen bør være 20 grader på knive. Knivsliberen vælger selv den rette vinkel, så du ikke skal bakse med det.
-
Trin: Giv knivens anden side den samme behandling
-
Trin: Gentag processen, hvis det er nødvendigt. Nogle gange kan det kræve 5-6 gang igennem maskinen.
-
Trin: Vask og aftør din kniv blidt efter behandling.
Husk at tjekke om kniven passer i knivsliberens åbning, inden du begynder slibningen. Mange modeller kan både håndtere din takkede brødkniv og den flade kokkekniv. Du kan tjekke om kniven er skarp nok ved at tage f.eks. en tomat og skære forsigtigt. Du skal ikke presse. Hvis der går hul, er kniven skarp nok.
Vedligehold din knivsliber bedst muligt
Din kniv er en af de vigtigste redskaber i køkkenet. Her får du fem råd til at passe bedst muligt på dine køkkenværktøjer:
Kom ikke kniven i opvaskemaskinen: Maskinen er meget hård ved både blad og skæft. Hvis skæftet er lavet af træ, kan det endda revne i maskinen.
Brug kun kniven til fødevarer: Brug den ikke til at åbne emballage i køkkenet. Det gør den hurtigere sløv.
Opbevar den korrekt: Lad den aldrig ligge løst i en skuffe med dine andre redskaber. De vil konstant ramme bladet. Opbevar i stedet knive i en æske eller på et magnet-ophæng. Brug heller ikke knivblokken.
Lad den ikke ligge: Vask kniven af lige efter brug. Du skal også aftørre den lige efter, du har vasket den.
Brug det rigtige skærebræt: Kniven tager skade, hvis du udskærer på køkkenbordet, glas eller marmor. Brug et skærebræt af træ eller plastisk.
Husk olien: En enkelt dråbe mineral olie på bladet kan forlænge knivens skarphed – og holde rust og patina væk.