Fondue: en social form for madlavning
Fondue er en af de mest sociale former for madlavning. Et kig i historiebøgerne afslører, at fonduen blev opfundet i Schweiz i det 18. århundrede, hvor bønderne fandt ud af, at gammelt brød kunne få nyt liv ved at blive dyppet i en smeltedigel med ost, krydderier og eddike. Ordet fondue stammer fra det franske ord ’fondre’, som ganske enkelt betyder ’at smelte’.
Fondue er ikke kun smeltet ost
Men hvor fondue oprindeligt startede med smeltet ost, bliver en fondue i dag brugt til at tilberede alle mulige forskellige råvarer. Faktisk er det kun fantasien, der sætter grænser, når du samler familien eller vennerne om en hyggelig fondue. Der er for eksempel mange, der foretrækker en fondue frem for en torsk, når nytåret skal fejres ind. I en fondue kan du for eksempel tilberede fisk, skaldyr, kylling og forskellige andre former for kød, ligesom grøntsager også bliver lækre og sprøde, når de har været en tur i fonduen.
Desserter a la fondue
En fondue kan også bruges i forbindelse med desserter, hvor især chokolade er et oplagt valg til en råvare, der om noget smager endnu bedre, når den er smeltet. Chokoladen kan for eksempel bruges som base, som du dypper andre råvarer i; det kan for eksempel være jordbær, ananas eller skumfiduser, hvis desserten skal være hvinende sød og ekstraordinært syndefuld.
Når du vil lave fondue, er det vigtigt, at du har det rette udstyr ved hånden. En god fondue skal være sikker at bruge og nem at rengøre. Med de fleste fonduer medfølger alt det udstyr, du skal bruge. Et typisk fonduesæt består af fonduegryde, en opsats til den brænder, der skal varme råvarerne op samt et antal fonduegafler. Hvis du på forhånd ved, at du skal lave fondue til en masse mennesker, kan der være en fordel i at investere i et ekstra sæt fonduegafler, så ingen behøver at gå forgæves.