Guide til køb af fladskærme
Det kan være særdeles vanskeligt at finde rundt i junglen af fladskærme på markedet. Især hvis du ikke er videre elektronikinteresseret, kan al fladskærmssnak være lige så nemt at forstå som russisk. Der er masser af tekniske begreber at forholde sig til, og du vil jo bare gerne have et så godt fjernsyn til så billige penge som muligt. Ved at læse denne guide kan du blive klædt lidt bedre på til at vælge din næste fladskærm.
Brug dine øjne og din fornuft
Det er nemt at blive forvirret over de tekniske specifikationer, som producenter lister på deres fladskærme. Og oftest er fladskærmene produceret fuldstændig forskelligt, så i princippet kan du ikke bruge oplysninger om responstid, kontrastforhold, hd-ready, Full HD, hertz og så videre til noget som helst. To mærker kan sagtens have kæmpe forskellige på specifikationerne, men fladskærmene koster måske slet ikke det samme.
I stedet skal du bruge din fornuft og dine øjne. Hvis prisen er så lav, at det næsten er for godt til at være sand, så er det nok også højst sandsynligt til at være for godt til at være sandt. Så vidt mulig er det også altid en fordel at undersøge, hvordan skærmbilledet tager sig ud. Derfor kan du med dine øjne ret nemt vurdere, om det er et godt tv eller ej. Men pas på – når du går rundt ude i butikkerne og kigger på fladskærmen, prøver de at snyde dig. De sætter en Bluray-afspiller til, og så vil selv de dårligste fjernsyn tage sig flot ud. Det er ingen reel garanti for, at billedet også er pænt, når du kommer hjem og sætter fladskærmen til antennestikket.
Disse tekniske specifikationer skal du holde øje med
Selvom vi lige har sagt, at du skal ignorere alle tekniske specifikationer, så findes der alligevel et par funktioner, som kan være rigtig gode at have:
- optagefunktion: hvis din fladskærm kan optage, så skal du bare slutte et usb-stik eller en ekstern harddisk til tv’et og så kan du faktisk optage alt, hvad du ser eller gerne vil se
- digital tuner: med en indbygget digital tuner behøver du ikke have en ekstra boks for at se tv. Men du skal være sikker på, at du har den rigtige tuner i dit tv. DVB-T tuneren er til antenner, DVB-S tuneren er til parabol og DVB-C tuneren er til kabel-tv.
- Smart tv: mange fladskærme har i dag små, indbyggede computersystemer, så du kan downloade apps, gå på internettet, se videoer på YouTube og så videre.
LED, LCD eller plasma
Folk undrer sig tit over, hvilken type fladskærm de skal på efter: LED, LCD eller plasma. Det er i princippet ligegyldigt, for der findes gode og dårlige fladskærme inden for hver type. Som med de fleste andre ting hænger pris og kvalitet sammen. LED er den nyeste teknologi, men et billigt LED tv er ikke bedre end et dyrt i plasma.
Hvilke mærker er bedst?
Der er selvfølgelig nogle dominerende mærker, når det kommer til fladskærme. Sony, Philips, Samsung og LG har længe været de førende spillere på markedet. Alle mærker er gode, selvom du betaler en smule overpris, fordi det er et anerkendt mærke.
Derfor vil vi godt slå et slag for Thomson fladskærme her på skiftselv.dk. Thomson er faktisk verdens femtestørste producent af fladskærme og en af de førende spillere på det asiatiske marked. Fordelen ved Thomson er, at det er billige fladskærme med flotte billeder og høj kvalitet. Mærket Thomson er nemlig ikke så anerkendt, som de andre store spillere, og derfor kan du få mere for pengene. Og mere for pengene er at af vores slagord her på skiftselv.dk.