Sådan køber du det rigtige digital kamera
Et digitalkamera er det bedste værktøj til at forevige sine minder. Men der findes i dag så uendeligt mange forskellige digital kameraer, at det kan være noget nær umuligt at finde rundt i, hvad der er godt, hvad der er skidt, og hvad der passer til dine behov. Derfor har vi her samlet en guide til, hvordan du køber det rigtige digital kamera.
Det første, du skal gøre, inden du køber et digital kamera, er at tænke over, hvad du gerne vil have. Skal det være et lille kamera, der kan ligge i lommen? Skal det kunne tage billeder i meget høj kvalitet? Hvor mange penge har du til at købe et nyt kamera? Og hvor meget erfaring har du med at tage billeder? Der findes så mange forskellige kameraer på markedet, og nogle modeller passer bedre til dig end andre.
Her på skiftselv.dk finder du et stort udvalg af digital kameraer i den kategori, vi kalder kompakte kameraer. Et kompakt kamera er et lille, aflangt digitalkamera, som er nem at have med rundt og billigt at anskaffe sig. Det modsatte er et spejlreflekskamera, som er væsentligt større, dyrere og besværligt at have med rundt. Det tager til gengæld bedre billeder, men i langt de fleste situationer vil et kompakt digital kamera være tilstrækkeligt til dit behov.
Et almindeligt digitalkamera egner sig til alle de mest almindelige situationer: når du skal tage billeder på ferien, når du skal tage billeder til hverdag, eller når du skal tage billeder til fester. Kameraet koster typisk mellem 500 og 2.500 kroner. Det er nemt at have med rundt, og kan uden problemer ligge i en lomme eller i en taske.
På et kompakt digital kamera er det nemt for alle at tage gode billeder. De fleste indstillinger på kameraet er automatiske, så du behøver ikke skrue på noget, før billederne tager sig godt ud. Mange af disse kameraer har også en primitiv videofunktion, så du skyde video hist og her, uden kvaliteten er helt i top.
En typisk fejl, mange begår, er kun at kigge på, hvor mange megapixels et kamera har. Megapixels er et udtryk for, hvor store billeder kameraet er i stand til at tage. Men megapixels har ikke nødvendigvis noget at gøre med selve kvaliteten af billedet. I langt de fleste tilfælde er det smartest at sætte sit kamera til at skyde billeder med tre til fem megapixels – helst ikke mere, selvom kameraet har over 20 megapixels. Så fylder billederne nemlig ekstremt meget, og det er ikke hensigtsmæssigt.
Der findes også digitalkameraer, som til forveksling ligner spejlreflekskameraer med den store linse. Disse hedder bridge kameraer, og det er en fin hybrid mellem de to modeller. Typisk vil de tage lidt bedre billeder, men samtidig også være lidt dyrere, og lidt mere klodsede at slæbe rundt på.