Lav lynhurtig mad med en trykkoger
Publiceret 03-04-2012
En trykkoger af god kvalitet kan snildt tage 2/3 af tilberedningstiden for kød, der normalt skal koges i lang tid
Engang blev det forbundet med et farligt køkkenredskab, og i dag – specielt i ungdommen – bliver det nok slet ikke forbundet med noget. Men sådan burde det ikke være; moderne trykkogere er nemlig helt sikre at anvende, ligesom de gør madlavningen markant lettere.
Trykkoger
En trykkoger er en bestemt form for gryde, hvor låget sidder fast, så der dannes et tryk inde i gryden. Dette skaber et kogepunkt, der er højere end vands normale kogetemperatur på 100 grader, hvilket sænker tilberedningstiden drastisk. Her er et godt eksempel lammeskanke, der normalt skal have halvanden time – med en trykkoger kan det gøres på en halv time. Dermed spares der 2/3 af den normale tilberedningstid, der kan bruges til at lege med børnene, få klaret de sidste pligter eller simpelthen bare slappe af.
En trykkoger kan i princippet bruges til de fleste former for mad, men det er specielt ureelt kød, der normalt skal have lang tid, der bliver lavet i en trykkoger. Denne proces gør også kødet mere mørt.
Helt sikkert at bruge
Trykkogere i dag er helt sikre at bruge, hvis man køber dem i en god kvalitet og sørger for at læse brugsanvisningen. Materialerne er nemlig helt sikre og robuste, så låget hverken sprænger eller flyver af. Dog skal man altid være i nærheden når man bruger en trykkoger, for skulle ventilen f.eks. gå er det et værre svineri.
En trykkoger har påmonteret en ventil, hvor der bliver lukket varm damp ud, når trykket er for højt. Under brug er det altid vigtigt, at man peger ventilen væk fra sig selv, og det gøres lettest ved at købe en model, hvor ventilen er modsat håndtaget.
Derudover er det også vigtigt at kigge på lukke-systemet til låget; det skal være både let og sikkert at tage det af.
De fleste trykkogere i kendte mærker ligger i et prisleje fra 499,- og opefter.