DKK
Du har ingen varer i kurven
cool Klar til varmen? Se vores store udvalg i ventilatorer Klik Her cool 

Stegeso: ældgammel tradition giver sund og velsmagende mad

Publiceret 16-08-2012

Når du laver mad med en stegeso er det både en æstetisk og sund oplevelse. For stegesoen sørger for, at du holder på alle næringsstoffer i maden. Og udover at maden bliver sundere af dette, så kommer den også til at smage af mere. Derfor skal du bruge en stegeso i dit køkken. Og den er rent faktisk ganske nem at bruge – få alle de gode råd til at lave mad i stegeso nederst i artiklen.

Se vores store udvalg inden for Stegesoe Klik her


Stegeso

Hvis du er lidt i tvivl om, hvad en stegeso er, så læs med her. En stegeso er en ældgammel opfindelse, som kan dateres flere tusind år tilbage. Det er et lerfad med et tætsiddende låg, som er særligt velegent til langtidsstegning i en ovn. Lignende anordninger har været brugt i mange samfund før kristi fødsel. Ideen er nemlig simpel. Ledfadet optager varmen, og maden bliver sikkert og langsomt tilberedt inde i stegesoen.

I dag er der faktisk mange, der ikke kalder stegesoen for en stegeso. Mange kalder den i stedet for en Römertopf – fordi dette mærke er den førende producent af stegesøer. Så hører du dette navn, er der højst sandsynligt tale om en stegeso.

Ideen bag stegesoen er egentlig den samme ide, som kineserne har brugt til deres madlavning gennem tusinder af år. Kineserne damper nemlig deres mad i stor stil – og det er lidt samme princip med en stegesoen. For i stedet for at grille, stege eller koge maden, er det nemlig meget sundere at lave mad i en stegeso eller dampe maden. Når maden bliver tilberedt i en lukket stegeso, kan næringsstoffer, mineraler, vitaminer og så videre nemlig ikke fordampe eller forsvinde. Det hele bliver i stegesoen, og det gør maden langt sundere, mere nærende og mere velsmagende, end hvis du koger eller putter stegen på panden eller i ovnen.

Sidst, men ikke mindst, skal du have en hurtig brugsanvisning til stegesoen. Du får nemlig det klart bedste resultat, hvis du lige tager et par forholdsregler, inden du bare putter stegen i stegesoen og kaster det hele i ovnen. Først skal du sætte låg og bund under vand i tyve minutter. På denne måde bliver leret fugtigt og nemmere at arbejde med. Dernæst kan du smide stegen eller dine yndlingsråvarer i gryden, lægge låget på og stille stegesoen ind i den kolde ovn. Skal ovnen være kold, tænker du måske. Og ja, det er smartest, for så varmer du langsomt stegesoen op i stedet for udsætte den for høj varme med det samme, hvilket ikke altid giver det bedste resultat. Men når stegesoen er kommet i ovnen, så sætter du temperaturen til omkring 200 grader, og halvanden time senere er stegen eller maden klar til servering – og så kan du uden problemer servere direkte fra stegesoen, hvor maden rent æstetisk faktisk tager sig rigtig godt ud.


Giv din kommentar

Vær den første til at kommentere denne artikel
Navn

Email (Påkrævet, ikke offentlig)

Hjemmeside

Kommentar

Sikkerheds Spørgsmål
+ =

Relaterede Artikler:

Husk den rigtige gryde til din vinter-gløgg - En smuk og elegant gløgggryde er også det bedste redskab til at løsne op for stemningen. En rigtig gløgggryde er nemlig tit designet til at have en masse blikfang, så den hurtigt bliver det naturlige midtpunkt i enhver komsammen.

Genopdag lækre retter med en stegeso fra Römertorpf - Med en Römertorpf stegeso i ler kan du tilberede retter, der smager helt unikt og fantastisk. Og så er stegesoen utrolig nem og sjov at bruge.

Tilbered ægte nordafrikansk mad med en tagine - En tagine er et gammelt, nordafrikansk redskab, som bruges til at lave lækker mad med. Det specielle ved en tagine er, at den både koge og damper maden på én gang. Det giver en ekstra smagfuldt oplevelse og får maden til at smage langt mere intenst.

Sikker madlavning med gode grydelapper - Af og til er det de små ting i et køkken, man ender med af få allermest glæde af, og her er grydelapper et rigtig godt eksempel. Uden et par rigtig gode grydelapper er det nemlig ikke meget værd at have en dyr ovn eller et par dyre gryder og pander.

Gode gryder skaber god mad - Mangler du en god gryde? eller pande? Hos skiftselv.dk har vi et stort udvalg i gryder og pander i alle prisklasser. Mulighed for fri fragt ved køb over 500,-

ECO Kitchen-serien - en Slidstærk nordisk succes - Med over 200.000 solgte pander er OBH Nordicas keramiske pandeserie ECO Kitchen blevet en forrygende nordisk salgssucces. Derfor udvides den populære serie nu med 7 kulørte stege- og bradepander med keramisk belægning, der kan stå model til det meste og er fri for kemikalier som PTFE og PFOA.


Bemærk! Der er først indgået en bindende aftale, når vi har bekræftet din bestilling.