DKK
Du har ingen varer i kurven
cool Klar til varmen? Se vores store udvalg i ventilatorer Klik Her cool 

Halogen-, LED- eller sparepærer: hvad er bedst?

Publiceret 25-10-2016

For 10 år siden blev vi tudet ørerne fulde af, at alle almindelige glødepærer skulle ændres til sparepærer. Forholder det sig stadig sådan, eller er der egentlig bedre fidus i at vælge en LED-pærer eller måske en halogenpære? De vigtigste parametre, når man kigger på pærer, er levetid, energiforbrug samt farvegengivelse, og på disse egenskaber er der stor forskel på de forskellige teknologier. Herunder kan du læse om alle fordelene og ulemperne ved de forskellige typer af pærer.

Philips Lyskilder

Halogenpærer

Nogle sværger til halogenpærer på grund af deres gode farvegengivelse og muligheden for at bruge lysdæmper. Andre synes halogenpærer er for ustabile og har for kort levetid. Vi har samlet fordele og ulemper ved halogenpærer her.
Fordele ved halogenpærer

 •         Halogenpærer fås blandt andet som spots, stifter eller formet som almindelige glødepærer. Dermed kan du altid finde en halogenpærer, der passer til dit behov
 •           Halogen er perfekt, hvis du ønsker meget præcis farvegengivelse
 •           Halogen udsender et meget varmt lys, der er behageligt for øjnene
 •           Pærerne tænder med det samme og skal ikke bruge opvarmningstid
 •           Halogenpærer er billige at indkøbe
 •           Alle farver er repræsenteret ved halogenpærer


Ulemper ved halogenpærer

 •           Levetiden for halogenpærer er meget lav i forhold til andre typer af pærer. Typisk kan en halogenpære holder i omkring 2.000 timer
 •           Halogenpærer bliver meget varme
 •           Halogenpærer bruger forholdsvist meget strøm, og der er derfor ikke den store besparelse i forhold til at bruge almindelige glødepærerSparepærer

Der var engang, hvor sparepærer var miljø-entusiastens kæphest. En nem måde at spare boligen for hundredevis af kroner om året i elforbrug. Men sparepæren fik på puklen for at have dårlig farvegengivelse og være langsom om at lyse kraftigt nok. Her kan du læse fordele og ulemper ved sparepærer.

Fordele ved sparepærer

 •           Sparepærer har lang levetid. Typisk kan en sparepære holder i mellem 6.000 og 15.000 timer, før den brænder ud.
 •           Sparepærer kan fås i mange forskellige udformninger
 •           Du sparer rigtig meget på elregningen i forhold til at bruge halogen- eller glødepærer
 •           Sparepærer er billige at indkøbe


Ulemper ved sparepærer

 •           Farvegengivelsen ved sparepærer er dårlig, så du får ikke altid den farve lys, der er mest optimal
 •           Opvarmningstiden er meget lang. Nogle sparepærer tager mange minutter om at opnå 100 procent lysstrøm
 •           Hovedparten af sparepærer kan ikke dæmpes, selvom der findes nogle udgaver, der kan
 •           Sparepæren er ofte meget stor og passer ikke til mindre lamper
 •           Pærerne indeholder kviksølv, og derfor skal de bortskaffes som farligt affald
 •           Der er stadig dårlige produkter i omløb, hvor lyset aldrig bliver andet end blåviolet og ikke særlig behageligt at være iLED-pærer

LED er en anden teknologi end almindelige pærer, fordi det er dioder, der udsender lys. LED er kaldt den moderne løsning, og tilhængerne påstår, at LED giver baghjul til både halogen- og sparepærer på alle parametre. Herunder kan du se, hvorfor du skal vælge eller fravælge LED-pærer.

Fordele ved LED-pærer

 •           LED-pærer har utrolig lang levetid. Typisk ligger levetiden på mellem 15.000 og 45.000 timer.
 •           Pærerne tænder øjeblikkeligt, når du trykker på kontakten
 •           LED har et meget lavt energiforbrug
 •           Størstedelen af farver er repræsenteret med LED-teknologien
 •           Markedet udvikler sig hele tiden, og vi har sandsynligvis kun set toppen af, hvad LED-pærer er i stand til
 •           Mange LED-pærer kan dæmpes (Men ikke alle, så er det vigtigt for dig så vær opmærksom inden du køber)


Ulemper ved LED-pærer

 •           Gode LED-pærer er dyre at anskaffe sammenlignet med andre typer pærer, Men priserne har været i frit fald i 2016, så måske dette ikke er et problem i 2017!
 •           LED er følsom over for varmeudvikling, men udvikler dog ikke selv særligt meget varme sammenlignet med eksempelvis halogen
 •          Markedet for LED-pærer er ikke særlig etableret, og der findes rigtig mange dårlige produkter, der ikke er pengene værdOg vinderen er…

Det er som sagt ikke nemt at udråbe en vinder i pærebranchen. Dog peger de fleste tendenser på, at LED-pæren er fremtiden. Den ekstremt lange levetid kombineret med det lave energiforbrug og det behagelige lys, gør LED til den bedste løsning. Ulempen er, at markedet stadig er for broget, og man risikerer at købe nogle halvdyre LED-pærer, der fungerer skidt. Men når man kigger på halogenpærens ringe levetid og sparepærens opvarmningstid samt ringe farvegengivelse, så ligner LED-teknologien alligevel det stærkeste bud. Faktum er, at LED-pærer holder utroligt længe, så selvom de er lidt dyrere at indkøbe, så burde den ekstra levetid gøre op for det. Og de prisfald vi har set i 2016 har gjort at alle kan være med. Hvis du derimod har et krav om at kunne dæmpe lyset, så kan halogenpæreren måske stadigvæk det bedste valg for dig. Men mon ikke LED pæren snart kan dække alle behov. 

Se vores store udvalg i lyskilder Klik her


Giv din kommentar

Vær den første til at kommentere denne artikel
Navn

Email (Påkrævet, ikke offentlig)

Hjemmeside

Kommentar

Sikkerheds Spørgsmål
+ =

Relaterede Artikler:

Lampecover: Udskift dine gamle pærer med moderne alternativer - Man tager en pære. Skiller glas og fatning. Fjerner glødetråden og indsætter en lille smart halogenpære. Så skruer man blot glas og fatning sammen igen. Og vips, så har man en helt normalt udseende pære, der både lyser godt, holder længere og bruger 20% mindre energi.

Rada-lamper - Det eklusive danske lampe-mærke Darø laver også lamper, der passer bedre til de flestes pengepung. Disse lamper finder man under mærket Rada. Hos Rada finder man alt mellem himmel og jord, når det kommer til lamper. Her kan man utvivlsomt finde den rigtige lampe til enhver situation – samtidig er lamperne pæne og gennemtænkte, så man ikke behøver have overpraktiske håndværker-lamper til at stå og støje i sit hjem.

Smart LED-pære fra Philips med indbygget lysdæmper - Med den nye LED-pære fra Philips kan du få en lysdæmperfunktion på dine lamper – uden at skulle bakse med bøvlede elinstallationer, som det kræver en elektrikeruddannelse for at forstå.

Belysning fra Herstal er ægte dansk design - Lamper og belysning fra Herstal er noget af det bedste, du kan få i dit hjem. Det er dansk design med et beskedent prisskilt. Samtidig er produkterne fra Herstal konstant på forkant med, hvordan markedet udvikler sig, så hver gang du køber en Herstal lampe ved du, at du får noget, der er med på moden.

Udendørs lysnet til alle årstider - Hvad enten det er forår, sommer, efterår eller vinter, så er et udendørs lysnet flot at have omkring sine buske, i et træ eller omkring en havefigur. Vores udendørs lysnet er ekstra hårdføre, så de kan tåle lidt af hvert, når det kommer til vind og vejr.

Digitale billedrammer – det moderne familiealbum - Vil du også gerne have større glæde af dine digitale fotos? Så skal du anskaffe dig en digital billedramme.


Bemærk! Der er først indgået en bindende aftale, når vi har bekræftet din bestilling.
Vi bruger cookies til at forbedre oplevelsen og funktionaliteten af vores side, ved at fortsætte på denne side acceptere du vores brug af cookies. Læs mere eller Luk denne besked